Welkom op de website van Westerkwartier

VOF van der Hoog

Leuk dat je meer van ons bedrijf te weten wilt komen! Ons bedrijf is een familiebedrijf dat gerund wordt door Cees, Elly, Andries en Marjon. Cees en Elly zijn vanuit Zuid-Holland naar het mooie noorden gekomen en zijn begonnen op een klein verouderd boerderijtje in 1980. In de jaren die volgden is het bedrijf verder ontwikkeld. In 2010 kwam Andries in de maatschap en een aantal jaar later is de laatste stap genomen zodat er nu 125 melkkoeien automatisch worden gemolken. Daarnaast zijn er nog 60 stuks jongvee aanwezig. Er wordt 62 hectare land bewerkt, waarvan 12 hectare maïs en 50 hectare grasland. Dit is geheel om eigen voer te telen. Daarnaast worden er nog afvalproducten zoals aardappelvezels en bierbostel bijgevoerd. Hierdoor kunnen we een hogere productie realiseren van 11.200 liter melk per koe, en staan we in de top 25 van Noord Nederland!

Op verschillende manieren laten we zien hoe het boerenleven er aan toe gaat. We vinden dit heel belangrijk! Ook omdat lang niet iedereen meer weet hoe de werkelijkheid is. Hier aan de rechterkant staat wat er allemaal te doen is bij ons op de boerderij.

VOF van der Hoog

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

 • Maatschappij

  Bij familie Van der Hoog kun je ook kamperen op de boerderij! Vakantiegasten zijn altijd welkom om een kijkje te nemen in de stal, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kalf. Daarnaast neemt het bedrijf deel aan Boerderij Educatie Nederland.

 • Familie Van der Hoog levert melk onder het label “On the way to Planetproof.” Een keurmerk van hun melkfabriek, die aangeeft dat de melk op een duurzame manier geproduceerd is. Vooral op het gebied van CO2 uitstoot scoort het bedrijf goed. Ook verbouwen zij veel eiwit op hun land. Hierdoor hoeft er minder eiwit aangekocht te worden. De mest die niet op hun eigen land gebruikt wordt, gaat naar andere boeren
  in de buurt. Dit voorkomt lange transporten en uitstoot.

 • In de stallen hangen LED lampen die met een tijdschakelaar bediend worden. Ook heeft het bedrijf zonnepanelen op het dak liggen. Dit is nog niet genoeg om het hele bedrijf van energie te voorzien.
  Voor het overige deel wordt gebruik gemaakt van groene energie.

 • 3 punten voor het thema welzijn! De koeien staan in een geïsoleerde stal, en kunnen zich heerlijk laten borstelen door de koeborstels die in de stal hangen. Op warme dagen zorgen de ventilatoren voor een koel briesje. Als de koeien droog staan, en dus hoogdrachtig zijn, hebben ze de beschikking over een groot strohok. Hier hebben ze alle vrijheid en kunnen ze makkelijk gaan staan en liggen met hun dikke buik.

 • Er worden veel maatregelen genomen op het gebied van diergezondheid. Zo laat familie Van der Hoog regelmatig nakijken of de koeien voldoende mineralen binnen krijgen. Ook worden er checks uitgevoerd wat betreft uiergezondheid en klauwgezondheid. Het bedrijf voert geen dieren aan, wat de kans op ziekte insleep verminderd.

 • 2 sterren voor het thema milieu. Familie Van der Hoog heeft 6 hectare kruidenrijk grasland in beheer.
  Ook onderhouden zij een Elsensingel, houtwal en houtsingel. In het land tegenover de boerderij ligt een grote kikkerpoel. In de stallen zitten veel boeren zwaluwen, die de vliegen bestrijden op het erf.

 • De koeien krijgen weidegang, net als een deel van de droge (hoogdrachtige) koeien. De oudere pinken gaan ook naar buiten. Hierdoor leren ze alvast hoe ze moeten grazen. ’s Nachts is het, door middel van een tijdklok, minimaal 6 uur donker in de stal.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Landelijke partners

Lokale partners

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners