Welkom op de website van Westerkwartier

VOF Poelman Aardbeien en Asperges

Op de grens van Drenthe, Friesland en Groningen, in het mooie westerkwartier,  staat het familiebedrijf VOF  Poelman. De familie Poelman teelt vol passie de heerlijke zomerkoninkjes, vanaf half mei wordt er geplukt uit de tunnelkassen en dan van de stelling.

De asperges worden vanaf half april gestoken en we steken door tot de langste dag (21 juni).
Veel mensen weten niet dat je van een aspergeplant jaren kan steken. Elk jaar maakt de plant nieuwe neuzen aan en maakt hiervan weer nieuwe asperges.

Een groot deel van de aardbeien en asperges wordt verkocht in onze boerderijwinkel of vanuit onze aardbeienautomaat. Verder leveren we aan lokale bedrijven zoals bakkers, groenteboeren en verschillende boerderijwinkels in de omgeving.

Wij zijn Global Gap gecertificeerd, wat betekent dat duurzaamheid, kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan.

In de teelt werken wij al jaren met geïntegreerde gewasbescherming. We houden balans in onze gewassen door de nuttige beestjes te sparen.
Tussen onze stellingen staan bloemstroken om de beestjes te lokken en te laten overleven. En voor de bestrijding van plagen werken we met roofmijten en wantsen, door deze extra uit te zetten.

De aardbeien die niet mee kunnen in de verkoop door een kwaliteitsafwijking laten we verwerken in de jam, sap of saus. Ook verkopen we deze aardbeien als 2e keus.

Meedoen met boert bewust

Wij vinden het belangrijk om te laten zien waar we mee bezig zijn en waarom wij bepaalde stappen zetten binnen het bedrijf. We vertellen graag het verhaal aan onze klanten. Zo houden we verbinding tussen de boer en de burger.
We doen graag mee aan lokale initiatieven en staan op verschillende markten in de streek. Denk hierbij aan de westerkwartierbox met lokale producten en de streekproductenmarkt.

Komt u ook eens langs in onze boerderijwinkel?
In de zomer is ons terras open en kunt u heerlijk genieten van de rust en
ruimte op ons bedrijf.

U kunt ons volgen via onze facebook en instagram: @poelmanaardbeien

De natuur doet zijn werk en dat proef je ”proef het verschil”

VOF Poelman Aardbeien en Asperges

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Meer dan de helft van alle aardbeien en asperges wordt aan huis verkocht, of via lokale ondernemers zoals de bakker en groenteboer. Fruitteler Poelman hecht veel waarde aan een goede verbinding met de maatschappij. Zo staan ze op de streekproductenmark en stellen ze hun bedrijf regelmatig open voor publiek. Je kunt bijvoorbeeld je eigen aardbeien plukken tijdens een plukdag.

  • Drie sterren voor het thema milieu! Bij Poelman wordt er zoveel mogelijk aan natuurlijke bestrijding gedaan. Zo wordt de schadelijke luis opgegeten door de galmug en steekvlieg. Dagelijks monitoren ze deze beestjes en de gezondheid van hun planten.

  • Het energieverbruik wordt ieder jaar gecheckt bij fruitteler Poelman, om in kaart te brengen op welke punten energie bespaard kan worden. Ook worden alle elektronische installaties en apparaten jaarlijks gekeurd.

  • Dichtbij de aardbeien is een bloemenstrook aangelegd. Dit is bewust gedaan voor de beestjes waar fruitteler Poelman mee samenwerkt. De galmug en steekvlieg kunnen overwinteren in deze bloemenstrook. De Boerenzwaluw nestelt bij Poelman op de meest gekke plekken, zoals boven de werkbank en op de spuitmachines. Toch zijn ze blij met hun zwaluwen, die zijn namelijk gek op aspergekevers, een kever die de stengels van asperges aantast.

  • De oprijlaan van Poelman wordt opgevrolijkt door aardbei borden in de berm. Rondom het erf staat een beukenhaag, die naast een mooi aanzicht ook dient als schuilplaats voor vogels en insecten.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Landelijke partners

Lokale partners

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners