Mts de Boer-Niewöhner

Over Mts de Boer-Niewöhner

Lid geworden in oktober 2021

In Midwolde ligt het melkveebedrijf van de familie de Boer-Niewöhner.
Wim en José hebben dit bedrijf in 1991 overgenomen van de ouders van José. Ze hebben 3 zoons, Jacob de jongste zoon wil het bedrijf graag in de toekomst overnemen.

Er zijn ca. 95 koeien en ong. 50 stuks jongvee. De koeien worden 2 x daags gemolken en lopen vanaf april tot oktober/november overdag buiten. Het jongvee wat geen melk meer krijgt gaat ook zomers naar buiten, zo leren ze al jong te grazen. De jongste kalfjes worden geboren in een ruim strohok of zomers buiten in onze kraamkamer. Na de geboorte gaan ze eerst 14 dagen in een aparte iglo om alle aandacht te krijgen die nodig is. Daarna gaan ze in groepshuisvesting in een strohok bij de kalverdrinkautomaat. Zo kunnen ze zelf bepalen wanneer ze melk drinken. Hier wordt natuurlijk ook alle zorg geboden.

Ook hebben we 25 schapen, in het voorjaar is het altijd druk maar erg leuk om alle lammetjes te zien huppelen rondom hun moeders.
We hebben 55 ha. grasland waarvan 13 ha. onder particulier Natuurbeheer ligt. Tevens huren we nog 12 ha. Het natuurland gebruiken we voor de droogstaande koeien, pinken en schapen. Ook komt hier heerlijk hooi vanaf voor de jongste kalveren. De koeien krijgen als ze niet in de wei lopen ingekuild gras en perspulp (dit is een restproduct van suikerbieten). Brok krijgen ze uit de krachtvoerautomaat. In de stal hangen 2 borstels waar de koeien graag gebruik van maken. Ook de jongste kalveren hebben borstels tot hun beschikking. In de loopstallen hebben we grotendeels rubber op de roosters liggen en het vee kan op koematrassen liggen.

Verder zijn wij bezig met een stukje bewustwording van de biodiversiteit op het erf en in het land door onder andere de app BijerBij te gebruiken en dit te delen met collega’s maar ook burgers. Je hebt vaak meer op je erf dan je denkt.

 

Wil je meer over ons, of over ons bedrijf te weten komen, kijk dan gerust op onze facebookpagina

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Natuur
Beeldkwaliteit