Welkom op de website van Westerkwartier

Kalverhouderij Familie de Vries

Wij zijn Peter en Jacquelien de Vries, samen met onze 4 kinderen wonen en werken wij op ons vleeskalverenbedrijf in Nuis. Nadat we eerst bij andere kalverhouders op zzp-basis kalveren verzorgde, kregen we in 2001 de mogelijkheid om dit bedrijf te kopen. Met onze passie en liefde voor kalveren zijn we deze uitdaging aangegaan. In 2004 hebben we een stal gebouwd zodat de kalveren in groepshuisvesting gehouden konden worden. In 2015 hebben we de oude stallen afgebroken en een nieuw gedeelte met hygiënesluis kwam daar voor in de plek.

Als de kalfjes op ons bedrijf komen zijn ze minimaal 2 weken oud. De dieren worden ontvangen in een schone en ontsmette stal, als dit in de herfst/winterperiode is worden de kalveren verwarmd middels vloerverwarming. De eerste 3 weken hebben alle kalfjes hun eigen ”babybox”, zodat wij ze individueel goed in de gaten kunnen houden en op hun eigen niveau kunnen voeren en bijsturen. Daarna komen ze in gesorteerde groepen van 6 of 10. Hier verblijven ze totdat ze ongeveer 28 weken zijn, daarna worden ze geslacht en verwerkt tot een heerlijk stukje mals kalfsvlees. De kalveren krijgen 2 maal per dag melk, daarnaast krijgen ze onbeperkt ruwvoer en water aangeboden.

Wij doen mee met boert bewust om meer te laten zien wat we doen om zo een beter en eerlijk beeld te creëren van onze prachtige sector. Vaak komt er door meer openheid ook meer begrip!

Kalverhouderij Familie de Vries

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Familie De Vries laat graag zien hoe zij hun kalveren verzorgen. Zo komen er weleens schoolklassen op bezoek, en zijn zij een erkend stagebedrijf. Daarnaast werken zij graag mee aan onderzoeken van hoge scholen over bijvoorbeeld diergezondheid.

  • De kalveren van familie De Vries krijgen vloeibare wei, een bijproduct van de kaasproductie. Alle kalvermest wordt uitgereden op eigen (gehuurd) land. Dit scheelt weer verre mesttransporten. In de nok van de kalverstallen is een luchtkanaal gebouwd. Hierin wordt de lucht opgevangen, en naar het einde van de stal verplaatst. Dit systeem voorkomt dat de buren geuroverlast hebben.

  • Op de ventilatoren zitten frequentieregelaars, die veel energie besparen. Daarnaast maakt familie De Vries gebruik van groene stroom. Op het dak van de stal zijn zonnecollectoren geplaatst. Deze zonnecollectoren wekken energie op, die omgezet wordt in warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water op te warmen voor de melkvoorbereiding. De kalverstal wordt opgewarmd door middel van een biomassakachel.

  • Familie De Vries scoort twee sterren voor het thema milieu. De kalveren liggen op vloeren die verwarmd zijn en krijgen onbeperkt water. Kalfjes die wat ziekjes zijn, liggen in een strobed, zodat ze kunnen aansterken. In de stallen is ruimvoldoende daglicht aanwezig en alle daken zijn geïsoleerd. Zo is het ’s zomers niet te warm, en ’s winters niet te koud voor de kalveren.

  • Als er nieuwe kalveren komen bij familie De Vries, breekt een drukke, intensieve tijd aan. Alle kalfjes moeten leren drinken uit de drinkbakken, en moeten wennen aan een nieuwe omgeving. Familie De Vries krijgt de eerste 8 weken intensieve begeleiding van een dierenarts die gespecialiseerd is in vleeskalveren. Mede hierdoor scoort familie De Vries goed op het gebied van diergezondheid, en hebben zijn een lage dierdagdosering, wat inhoudt dat zij weinig medicijnen hoeven te gebruiken.

  • Rondom het erf zijn struiken te vinden voor erfvogels, en ze hebben een kikkerpoel in beheer. Familie de Vries heeft geen rechtstreekse samenwerking met een natuur beherende partij, maar de veehouder waar zij land van huren, heeft deze samenwerking wel.

  • Twee sterren voor het thema beeldkwaliteit. Bij de bouw van de stal is er rekening gehouden met het aanzicht van het bedrijf. Door de mooie gevel, is het vanaf de weg een mooi plaatje om te zien.  Familie De Vries heeft de boomwallen in het land naast hun bedrijf bewust laten staan. Naast dat dit een mooi gezicht is, biedt het ook beschutting aan wild.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Landelijke partners

Lokale partners

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners