Welkom op de website van Westerkwartier

Hoeve Zuidwending

Wij zijn de familie Buist en zijn de 4e generatie die boeren op deze boerderij.  We melken 130 melkkoeien met 2 melkrobots. Zo kunnen de koeien zelf kiezen wanneer
ze gemolken worden en zelf kiezen wanneer ze eten. Wij verzuivelen een gedeelte van onze melk zelf in diverse zuivel producten en Boerenkaas dit verkopen we in onze boerderijwinkel of aan diverse andere winkels. De rest van onze melk naar de melk fabriek A-ware in Heerenveen. Wij doen als boerderij mee aan de zo geheten Albert-Heijn melkstroom. Met als uitgangspunten: beter voor, Koe, Natuur & Boer.

Onze koeien en jongvee lopen buiten als het weer goed is. De koeien zijn in de zomer, bij warm weer, vaak overdag binnen bij de ventilatoren, en in de nacht buiten, om dat het dan koeler is waarbij onze koeien zicht prettigere voelen. De koeien liggen in diepstrooisel boxen. Dat houdt in: Een dikke laag van stro waar ze in kunnen liggen. In de stal hangen op diverse plekken koeborstels waar ze zich heerlijk aan kunnen krabben of even flink laten masseren.

In ons land om de boerderij heen hebben (gedeelte) kruidenrijk grasland om de biodiversiteit te verbeteren en doen aan zogeheten weidevogelbeheer om de weidevogels extra te beschermen.

Wij doen mee aan Boert Bewust, omdat we graag willen vertellen over wie we zijn en waarom wij graag koeien melken. En daar transparant in willen zijn waarom wij het op deze manier doen.

Hoeve Zuidwending

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  Landelijke partners

  Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

  Landelijke partners

  Lokale partners

  Gouden partners

  Zilveren partners

  Bronzen partners