Geitenmelkerij Trix

Over Geitenmelkerij Trix

Lid geworden in november 2021

Wij zijn Babette en Paul Borreman en Geitenmelkerij Trix is de naam van het melkgeitenbedrijf waar we met onze vier kinderen met veel plezier wonen en werken Ons bedrijf staat in De Wilp en ligt precies op de grens tussen Friesland en Groningen. De sloot naast ons bedrijf is de provinciegrens.

We wonen en werken hier al 19 jaar en hebben voorheen geiten gemolken in Bennekom. Hier woonden we op een huurbedrijf en toen we iets wilden kopen lonkte de ruimte en de betaalbaarheid van bedrijven in het noorden. We zijn naar De Wilp verhuisd met 200 geiten en 100 geitenlammeren. Door elk jaar een beetje te groeien melken we nu 1200 geiten en fokken we 450 lammeren op voor ons eigen bedrijf en voor collega’s.

Omdat we hier een stukje grond bij het bedrijf hadden zijn we in 2008 begonnen om de geiten uitloop naar buiten te geven. Dit vonden de geiten vreemd en er ging geen geit naar buiten. Toen we de moed na 3 weken bijna opgaven begonnen de eerste geiten voorzichtig naar buiten te komen. Zo voorzichtig zelfs dat ze voor een laagvliegende reiger of het maandelijkse luchtalarm weer naar binnen renden. Inmiddels hebben we meer grond  en beweiden we de geiten op onze huiskavel van 18 ha. De rest van het eten voor de geiten wordt aangekocht van akkerbouwers in de vorm van grasklaver, voederbieten en granen.

De melkgeiten lopen in een grote groep in onze potstal. In de potstal strooien we elke dag een laagje stro zodat de geiten droog liggen en schoon blijven. Na drie maanden instrooien halen we de stromest uit de stal. Een deel van deze mest strooien we op ons land en wat over is brengen we naar de akkerbouwers die voor ons grasklaver en voederbieten telen.

Onze geiten krijgen ongeveer één keer per twee jaar lammetjes. Dit jaar hebben er in augustus 500 geiten afgelamd. Dat is dan even een drukke periode maar wel een mooie periode. Het nieuwe leven blijft je verwonderen en maakt dat iedereen zijn best doet om goed voor de geiten en de lammeren te zorgen.

We melken de geiten twee keer per dag in onze melkstal. Er gaan 60 geiten tegelijk in de melkstal en het melken van alle geiten duurt 3 tot 3,5 uur. De melk wordt twee keer  in de week opgehaald door  Organic Goatmilk Coöperatie. Deze coöperatie van 28 biologische geitenhouders verdeelt de melk over kaasmakers en andere verwerkers in binnen- en buitenland.

We vinden het waardevol als uw kinderen en u weten wat wij doen en waar uw voedsel vandaan komt. Om de jeugd hiervan bewust te maken zijn wij aangesloten bij Boer in de Klas. Via Westerkwartier Boert Bewust delen wij graag onze passie voor de dieren en het boerenleven met iedereen!

Bijzonderheden

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Milieu
Energie
Welzijn
Diergezondheid
Maatschappij
Natuur
Beeldkwaliteit